Συμπεράσματα από την Παρουσίαση του κ. Γεωργίου Τσαγκατάκη

Την Τετάρτη 7/3/18  στο 1ο ΔΙΕΚ πραγματοποιήσαμε παρουσίαση για την αξιοποίηση των αγροτικών περιουσίων μέσω της σύστασης των Ομάδων Παραγωγών. Η προσέλευση του κόσμου εντυπωσιακή και το ενδιαφέρον  μεγάλο, αφού οι προσκλήσεις ήταν ατομικές και δεν είχε δοθεί δημοσιότητα στην παρουσίαση.

Κλείνοντας,  σας στέλνω τις γενικές και ενθαρρυντικές σκέψεις για τα σύγχρονα δεδομένα που θα πατήσουν στη βάση της παράδοσής μας.

Με εκτίμηση,

 

Γεώργιος Τσαγκατάκης                                                                                                                                                                       Γεωπόνος  Γ.Π.Α. Γεωργικός Σύμβουλος                                                                                                                               www.garden-nature.blogspot.com                                                                                                                                                email : gardentsa@gmail.com                                                                                                                                                   Χάληδων 10                                                                                                                                                                                       Καινούρια Πόρτα  71 201                                                                                                                                                                       Κιν.Ι: 6995610061                                                                                                                                                                                Κιν.ΙΙ: 6930422334

Τα χρόνια της κρίσης

Μια γενιά φεύγει και μια γενιά έρχεται. Η σημερινή όμως γενιά έχει την υποχρέωση πρώτον να αδράξει τη σοφία και τις δραστηριότητες της παλιάς και να τη  μεταλαμπαδεύσει στη νέα μην αφήνοντας το χάσμα των γενεών να κυριαρχήσει στη σημερινή πραγματικότητα.

Τα στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά. Αυτή η στυγνή σημερινή πραγματικότητα που μας φέρνει ενώπιον των παραπάνω ευθυνών μας, λέει ότι οι περιουσίες εγκαταλείπονται όλο και περισσότερο δημεύονται από κάθε λογής ξενόφερτων «φιλοξενούμενων». Είναι μάλιστα χαρακτηριστικά παραδείγματα η έλλειψη ελληνικών εργατικών χεριών και η πρακτική «μάζεψε τις και δώσε μου δύο τενεκέδες λάδι» ή η μαύρη αγορά εργασίας που φορτώνει τους ιδιοκτήτες με δυσβάσταχτη φορολογία ελλείψει νόμιμων παραστατικών. Και άλλα πολλά…

Αλίμονο όμως! Το παραπάνω παράδειγμα είναι μηδαμινό μπροστά σε αυτό που έρχεται: η ληστρική επιδρομή των ξένων «επενδυτών» φίλων και εταίρων μας  που οδηγεί σε ένα διαφαινόμενο ξεπούλημα των μικρών ή μεγαλύτερων περιουσιών. Μάλιστα φημολογείται ότι στα χρόνια της νέας γενιάς οι μικροί παραγωγοί και μικρές ελαιοκομικές μονάδες θα συμπτυχθούν σε ελάχιστα αλλά συγχρόνως μέγιστα σε μέγεθος κέντρα εκμετάλλευσης του πράσινου χρυσού μας.

Σε αυτή τη συγκυρία της γενιάς μας της κρίσης έχουμε την αποκλειστική ευθύνη να σταματήσουμε αυτό τον κατήφορο, να αντισταθούμε. Πως όμως μπορεί να γίνει αυτό; Μια προσέγγιση είναι η προσπάθειά μας της σύστασης των ομάδων παραγωγών, των Ελλήνων επενδυτών, των Ελλήνων εργατών, των Ελλήνων εκπροσώπων μας στις διεθνείς αγορές. Με αυτές που μπορούν να εξελιχθούν σε αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών (Ομ.Π), οργανώσεις παραγωγών (Ο.Π) και Ενώσεις Οργανώσεων Παραγωγών (ΕΟΠ) και ακόμη παραπέρα στις διεπαγγελματικές οργανώσεις.

You may also like...