“Αστικές καλλιέργειες – καλές πρακτικές” ανάσες φύσης μέσα στην πόλη μας.
Μου ζητήθηκε από την αξιόλογη και δραστήρια διευθύντριά μας κα. Κορνηλάκη Έρρικα του 1ου Δ.ΙΕΚ Ηρακλείου να γράψω δύο λόγια για την πραγματικά εκπληκτική όπως προέκυψε διημερίδα στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2016 με τίτλο: «Αστικές καλλιέργειες – καλές πρακτικές». Αποδέχτηκα χωρίς ενδοιασμό και θα μιλήσω στο α? πρόσωπο για να εκφράσω πιο παραστατικά τι συνέβη σε αυτή.
Έτσι λοιπόν εν μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων αποφάσισα να πάω σ? αυτή την εκδήλωση που ξεκίνησε με καλούς οιωνούς μιας και το αμφιθέατρο του Πειραματικού Σχολείου Ηρακλείου γέμισε κατά το δοκούν. Άρχισαν όμως οι διαλέξεις. Αρχικά η Διευθύντρια ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις δραστηριότητες του Ιδρύματος, τη σκοπιμότητα και τις προοπτικές του σεμιναρίου. Στη συνέχεια, ο κ. Δημήτρης Κορνάρος παρουσίασε μία γενική εικόνα του θέματος με έξυπνες και καινοτόμες ιδέες αστικής καλλιέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακολούθησε ο κος Βλοντάκης Γιώργος με θέμα: «Δημιουργία μικρών οικολογικών λαχανόκηπων (Εγκατάσταση, λίπανση, φυτοπροστασία)» και έδωσε το στίγμα του ενδιαφέροντος πολλών συμπολιτών μας για καλλιέργειες σπιτικές χωρίς τοξικές ουσίες και με ντόπιους σπόρους.
Στο βήμα είχε σειρά ο κος Πετράκης Δημήτρης που μίλησε για: «Εναλλακτικές καλλιέργειες, φυτοφάρμακα, κρητική διατροφή» με συμπεράσματα επιστημονικών ερευνών πάνω στην τοξικότητα των φυτοφαρμάκων, τις επιπτώσεις της στον άνθρωπο και το περιβάλλον καθώς και την προσέγγισή του για την κρητική διατροφή που ήταν μοναδική. Ήδη το ενδιαφέρον είχε φτάσει στο κατακόρυφο. Η σκυτάλη παραδόθηκε στον κο Μανιαδάκη Μιχάλη που ανέπτυξε την πραγματικά μοναδική δραστηριότητα: «το περιβόλι στην πόλη». Εδώ είδαμε με ικανοποίηση ότι η επαφή με το φυτικό κόσμο δεν είναι πολυτέλεια μόνο των χωριών μας αλλά και των αστικών λαχανόκηπών μας. Ο επόμενος ομιλητής ήταν ο κος Κοσμάς Λευτέρης στο: «κοινωνικά υποστηριζόμενη γεωργία CSA». Εδώ παρακολουθήσαμε μια άλλη διάσταση στο εμπόριο των φυτικών φίλων μας όπου αγρότες και καταναλωτές αναπτύσσουν στενή συνεργασία βασισμένη στην αμοιβαία εμπιστοσύνη. Τον επίλογο της πρώτης ημέρας ανέλαβε ο κος Παπαδημητρόπουλος Μανόλης με το μαγικό «πιθάρι κομποστοποίησης» το οποίο κατασκευάζεται σε παραδοσιακό εργαστήρι με τον φημισμένο κρητικό πυλό στο Θραψανό και περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα υλικά για την αποδόμηση οικιακών υπολειμμάτων τροφών και την παραγωγή φυσικού υγρού λιπάσματος. Κάπου εδώ λοιπόν τελείωσε η πρώτη ημέρα. Τα συναισθήματα έπλεαν από ικανοποίηση με την λήψη της γνώσης και της εφαρμογής νέων καινοτόμων ενεργειών που αφορούσαν σε πρωτότυπες πρακτικές για αστικές καλλιέργειες.
Ήταν Κυριακή η επόμενη μέρα. Φαντάστηκα ότι το κοινό θα αραίωνε λόγω του πρωινού ξεκούρασης αυτής της μέρας. Τα αυτοκίνητα στο πάρκινγκ λίγα στις 10.00. Κι όμως το ακαδημαϊκό τέταρτο λειτούργησε άψογα και το κοινό γέμισε και πάλι με την παρουσία του το αμφιθέατρο αναζητώντας νέες γεωργικές και γεωπονικές εμπειρίες. Η γεωπόνος Διαλυνά Ιωάννα μας κέντρισε κατευθείαν το ενδιαφέρον παρουσιάζοντας την ομιλία της: «βιολογική καλλιέργεια στην πράξη» μεταφέροντας την προσωπική εμπειρία της στην καλλιέργεια πατάτας. Βιολογικά φάρμακα, λιπάσματα, ζιζάνια, οργώματα, ασθένειες ψεκασμοί ήταν μερικά από αυτά που ακούσαμε και που έδωσαν το στίγμα από το μακρινό ίσως παρελθόν των γεωργών παππούδων μας. Η τελευταία όμως ομιλία έφθασε με τον ομιλητή Τσαγκατάκη Γεώργιο που μας τοποθέτησε σε ένα πρωτότυπο βιολογικό καλλιεργητικό θέμα: «Η χρήση των ενεργών μικροοργανισμών στην αστική γεωργία και κηποτεχνία». Αυτοί είναι μύκητες σαν και αυτούς της παραγωγής ζυμούμενων προϊόντων, όπως το γιαούρτι και το ψωμί και είναι εντυπωσιακοί για την δραστικότητά τους εναντίον χωρίς υπερβολή όλων των ασθενειών με εφαρμογές ακόμη και στην κτηνοτροφία και την μελισσοκομία. Και το πιο απίθανο; Κάνουν και για ? σφηνάκι!
Η ζωντανή συζήτηση που ακολούθησε για όλα τα θέματα που παρουσιάστηκαν αποτέλεσε τον καλύτερο επίλογο των διαλέξεων της διημερίδας χωρίς όμως αυτή να τελειώσει αφού συμπεριέλαβε και δύο πρακτικές εφαρμογές όπως την επαφή με το χώμα. Ο κος Βλοντάκης μας εισήγαγε στα μυστικά του χώματος που αποτελεί ένα ζωντανό υπόστρωμα για τις καλλιέργειές μας δείχνοντας παράλληλα απλές αναλύσεις εδάφους (κιτ). Η άλλη ήταν η κατασκευή ενός οικιακού κομποστοποιητή από το Δημήτρη το Στέλιο και την Ηρώ προσφέροντας νέες γνώσεις και σε αυτό το χώρο.
Και το τερπνόν μετά του ωφελίμου; Ένας εξαίσιος μπουφές από τους σπουδαστές του ΙΕΚ Τουριστικών Επαγγελμάτων με πρώτες μόνο ύλες μας άφησε την καλύτερη γλυκιά αίσθηση και γαστρονομικών επιλογών.
Η προσωπική εμπειρία μου και υπογράφω όλων μας ήταν μοναδική. Οι διαλέξεις ήταν τόσο ζωντανές που σε έστελναν κατευθείαν στη μητέρα γη για το ξεκίνημα νέων αγροτικών δραστηριοτήτων ακόμα και από ανθρώπους όπως τον γράφοντα που τις αγνοούν. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους!
Ιωάννης Τσαγκατάκης
Χημικός, Ph.D
Σύμβουλος Διατροφικής Αγωγής e-mail: tsagkata@gmail.com web: www.food-edu.gr