ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ «ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ» ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

“ΜΙΝΩΙΚΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ, μελέτη μέσα από την δημιουργία”

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ

«ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ»

ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

 

To 1ο ΔΙΕΚ  Ηρακλείου σας  προσκαλεί  στα  εγκαίνια  της έκθεσης “ΜΙΝΩΙΚΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ, μελέτη μέσα από την δημιουργία” που συνδιοργανώνει με το ΔΙΕΚ Αγίου Νικολάου και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, στο Ισόγειο του Αρχαιολογικού  Μουσείου  Ηρακλείου. Η έκθεση αποτελεί το αποτέλεσμα ενός προγράμματος που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος  «ΜΕΤΡΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ? ΑΡΜΟΝΙΚΕΣ  ΧΑΡΑΞΕΙΣ» της ειδικότητας «ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ» των ετών 2016 – 2018,  στα δύο Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, από την εκπαιδεύτρια ενηλίκων Γεωργία Μάρκου.

Σκοπός του μαθήματος ήταν η εξοικείωση των εκπαιδευόμενων με τις αρχές της αισθητικής και της αρμονίας στη μινωική τέχνη, καθώς και η ανάπτυξη δεξιοτήτων στην ανάγνωση των αρχαίων έργων.

Με αφορμή πρόσκληση από τον  Δήμου Ηρακλείου για σχεδιασμό ενδυμάτων και κοσμημάτων με έμπνευση από τη μινωική τέχνη, μελετήθηκαν σε συγκεκριμένα μινωικά αντικείμενα οι μινωικές αρχές αισθητικής, με  συγκεκριμένα συνθετικά εργαλεία, προτεινόμενα από τον οδηγό σπουδών. Στη συνέχεια, ως άσκηση επιλέχθηκαν κάποια από αυτά τα χαρακτηριστικά από τους εκπαιδευόμενους και χρησιμοποιήθηκαν στο σχεδιασμό ενός σύγχρονου ενδύματος  ή κοσμήματος.

Η σχέση μεγεθών, οι αρχές συμμετρίας, ο λόγος και οι αναλογίες, η μετρική ανάλυση, οι αρμονικές χαράξεις, οι χαρακτηριστικές φόρμες,  μοτίβα, υφές και χρωματικές παλέτες της μινωικής εποχής, τα είδη συμμετρίας, η διάταξη των χαράξεων, τα σύμβολα και η σημασία τους είναι κάποια από τα θέματα που διαπραγματεύτηκε το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Στα εγκαίνια θα παρουσιαστεί από την εκπαιδεύτρια Γεωργία Μάρκου το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και η πορεία του, καθώς και κάποια από τα χαρακτηριστικά  μινωικής αισθητικής, εμφανή στα εκθέματα του μουσείου, τα οποία αποτέλεσαν αντικείμενο μελέτης και αφορμή έμπνευσης για τις δημιουργίες.

Τα Εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν  την  Κυριακή  30  Σεπτεμβρίου,  στις  18.00.   Η έκθεση θα διαρκέσει από 25 Σεπτεμβρίου έως 19 Οκτωβρίου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...