ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΤΑΡΤΙΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ERASMUS+

Δώδεκα καταρτιζόμενες του τμήματος “Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων” Δ εξαμήνου από το 1ο ΔΙΕΚ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ συμμετείχαν σε πρόγραμμα κινητικότητας ERASMUS+ με μονάδα συντονισμού το ΙΚΥ και ταξίδεψαν στην ΚΥΠΡΟ όπου έκαναν πρακτική άσκηση σε τέσσερις βρεφονηπιακούς σταθμούς του νησιού.Συγκεκριμένα στα :1) “Η αυλή της χαράς” 2) “Η Μικρούπολη” 3) “Τα πρώτα μας βήματα” 4) 1,2,3 SOLEIL PRIVATE KINDERGARTEN“.

Οι καταρτιζόμενες διέμεναν στη Λεμεσό της Κύπρου από 15/6/2022- 30/6/2022 και υλοποίησαν πρακτική και θεωρητική on the job κατάρτιση διάρκειας 16 ημερών που περιείχε απογευματινές επιμορφώσεις με τη μορφή των σεμιναρίων σε θέματα του αντικειμένου της βρεφοκομίας και καθημερινή πρωινή άσκηση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς που αναφέρθηκαν παραπάνω. Εκεί τα κορίτσια βίωσαν μοναδικές εμπειρίες αποκομίζοντας γνώσεις μέσα από την καθημερινή ενασχόληση με τα βρέφη και τα νήπια που είχαν υπό την εποπτεία τους.  Συνέκριναν το ελληνικό και το κυπριακό παιδαγωγικό σύστημα, εντόπισαν ομοιότητες και διαφορές, ανέλαβαν ευθύνες τόσο στους τομείς της εκμάθησης και της δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών όσο και στη διατροφή και καθημερινή υγιεινή τους και κυρίως δημιούργησαν σχέσεις εμπιστοσύνης και αγάπης με τα μικρά παιδιά.Οι σχέσεις που αναπτύχθηκαν ήταν στενές που ακόμα και σήμερα αρκετές ημέρες μετά τη λήξη του προγράμματος κινητικότητας υπάρχει νοσταλγία που εκδηλώνεται στις συζητήσεις μεταξύ των κοριτσιών και στις προσωπικές τους αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην προσπάθεια τους να μοιραστούν με άλλους και να διαχύσουν τις εμπειρίες τους.

Παρακάτω παρατίθενται μερικά από τα σχόλια που καθρεφτίζουν τις εντυπώσεις και τα συναισθήματα τους από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα Erasmus+

ΑΝΤΩΝΙΑ ΔΡΑΚΩΝΑΚΗ

Στην Κύπρο πέρασα πολύ ωραία …..

Περισσότερο και πάνω από όλα μου άρεσε ο αγαπημένος μου παιδικός σταθμός ¨ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΟΥ ΒΗΜΑΤΑ ¨ , τα παιδάκια μου , το προσωπικό μου με έκανα από την πρώτη μέρα να νιώσω σαν να είμαι μαζί τους περισσότερο καιρό . 

Ως χώρα μου άρεσε πάρα πολύ το μόνο που με μπέρδευε ήταν οι δρόμοι και  το τιμόνι τους κάτι που δεν το συνήθισα 15 μέρες .. 

Μου άρεσε επίσης η εκδρομή στο λιμάνι της Πάφου  . Ενθουσιάστηκα με την ομορφιά στις Φοινικούδες στη Λάρνακα . Στη Λευκωσία μου άρεσε που επισκεφτήκαμε τα στρατιωτικά μνήματα. Κάτι που με έκανε να ανατριχιάσω ήταν η ξενάγηση μας στα φυλακισμένα μνήματα. Θα τα κρατήσω στη μνήμη μου τα παραπάνω…. Με εντυπωσίασαν οι δρόμοι στο κέντρο της Λευκωσίας και η πλατεία Ελευθερίας .. 

ΠΟΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΑ ΜΟΥ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΞΕΧΑΣΤΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΝΗΛΙΚΗ ΖΩΗ ΜΟΥ

Α) Τα παιδάκια μου και ό,τι έκανα μαζί τους Β) Το προσωπικό του παιδικού και οι καλές στιγμές μαζί τους , η προετοιμασία για την καλοκαιρινή γιορτή και το τελικό της αποτέλεσμα Γ)  Στην Πάφο που κάναμε πλεξούδες με πρόσθετο ψεύτικο μαλλί Δ) Οι νυχτερινές μας εξόδοι στον King  Ε) Οι νυχτερινές μας επισκέψεις στα άλλα δωμάτια των κοριτσιών Ζ) Η απονομή των πιστοποιητικών μας 

ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΥΠΕΡΟΧΑ “

ΒΑΛΕΡΙΑ ΚΑΛΟΧΡΙΣΤΙΑΝΑΚΗ

Το ταξίδι στην Κύπρο θα μας μείνει αξέχαστο. Ήταν μια μοναδική εμπειρία που πήραμε τόσα πράγματα, μάθαμε, συγκρίναμε με το τόσο διαφορετικό σύστημα της Ελλάδας. Περάσαμε πολύ όμορφες στιγμές και ευχαριστούμε το ΙΕΚ γι αυτό.”

ΕΥΣΕΒΙΑ ΚΕΦΑΛΑΚΗ ΣΤΕΦΑΝΑΚΗ

Η επίσκεψη μας στην Κύπρο ήταν μία φανταστική εμπειρία. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε η κυπριακή διάλεκτος διότι έμοιαζε σαν την ελληνική γλώσσα  αλλά ταυτόχρονα ήταν τόσο διαφορετική. Επίσης, πολύ ενδιαφέρον μου προκάλεσε η διαφορά των εκπαιδευτικών συστημάτων και πόσο διαφορετική ήταν η  διδασκαλία στους παιδικούς σταθμούς της Κύπρου. 

ΛΟΥΜΠΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Η Γεωργία θεωρεί ξεχωριστή την εμπειρία που βίωσε και δηλώνει πως μελλοντικά θα κινητοποιηθεί για εργασία στην Κύπρο.

ΕΛΙΝΑ ΛΟΥΣΑ

Το ταξίδι μας στην Κύπρο για εμένα προσωπικά ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία. Είδα νέους τόπους, άλλον πολιτισμό, διαφορετική κουλτούρα. Δοκιμάσαμε νέα φαγητά . Οι εκδρομές μας ήταν όλες ξεχωριστές, ειδικά η εκδρομή μας στην Λευκωσία , το μέρος , η ιστορία των φυλακών με συγκίνησε. Η εμπειρία μου στους παιδικούς ήταν μοναδική. Απέκτησα περισσότερη αυτοπεποίθηση και επιβεβαιώθηκα για άλλη μια αφορά για την σωστή επιλογή μου σε αυτό το επάγγελμα. Έζησα διάφορες καταστάσεις τις οποίες καλέστηκα να αντιμετωπίσω . Δημιούργησα πολλές αναμνήσεις, πήρα πολλές γνώσεις. Δημιουργήσαμε ένα υπέροχο δέσιμο με τα παιδιά.

Το ταξίδι αυτό ήταν μοναδικό και θα το θυμάμαι πάντα.

ΜΑΡΙΑ ΜΑΣΟΥΡΑΚΗ

“Στο ταξίδι στην Κύπρο αποκτήσαμε νέες εμπειρίες σε σχέση με το παιδαγωγικό σύστημα εκεί και όχι μόνο  .  Αισθανθήκαμε  από την πρώτη στιγμή οικεία και γι’ αυτό  ευθυνόταν η απλόχερη αγάπη που πήραμε από εκπαιδευτικούς και παιδιά.

ΑΝΔΡΙΑΝΗ ΝΙΚΟΛΑΝΤΩΝΑΚΗ

Η ‘Αννη θεωρεί πως ήταν από τα πιο ωραία και εποικοδομητικά ταξίδια που έχει κάνει. Πιστεύει πως ήταν μια μοναδική ευκαιρία όλο το πρόγραμμα κινητικότητας στο οποίο συμμετείχε.Βίωσε από την αρχή ως το τέλος του ταξιδιού αξέχαστες στιγμές.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Το πρόγραμμα  Erasmus+  ήταν μια καταπληκτική εμπειρία για μένα. Σε αυτό το πρόγραμμα είχα την ευκαιρία να αποκτήσω γνώσεις για έναν νέο πολιτισμό, αυτόν της Κύπρου αλλά και εμπειρίες σε σχέση με το επάγγελμα που έχω επιλέξει να ακολουθήσω. H  φιλοξενία στο νησί ήταν άψογη.

ΜΑΡΙΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Θα το έκανα ξανά και ξανά αν μου το ζητούσαν. Ήταν μοναδικά!!

“Ήταν μια πανέμορφη εμπειρία,είδαμε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής και γνωρίσαμε ένα διαφορετικό πολιτισμό. Μάθαμε πολλά σχετικά με το επάγγελμα που θέλουμε να ακολουθήσουμε όπως το πώς να φερθούμε,να μάθουμε να βοηθήσουμε και να είμαστε εκεί για τα παιδιά.”

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΑΒΒΑΚΗ

Η επίσκεψη μας στην Κύπρο ήταν μία φανταστική εμπειρία. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε η κυπριακή διάλεκτος διότι έμοιαζε σαν την ελληνική γλώσσα  αλλά ταυτόχρονα ήταν τόσο διαφορετική. Επίσης, πολύ ενδιαφέρον που προκάλεσε η διαφορά των εκπαιδευτικών συστημάτων και πόσο διαφορετική ήταν η  διδασκαλία στους παιδικούς σταθμούς της Κύπρου. 

ΙΩΑΝΝΑ ΣΑΒΒΑΚΗ

Μία ξεχωριστή εμπειρία που ίσως θα μου μείνει αξέχαστη.Ήταν πραγματικά ενδιαφέρον καθώς είδαμε πώς δουλεύουν και πώς ζουν στο εξωτερικό και ειδικά στην Κύπρο. θα το έκανα ξανά αν μου δινόταν η ευκαιρία αυτή. Δεθήκαμε πολύ με τα παιδιά και τις δασκάλες τους που ήταν πολύ καλές απέναντι μας.”

ΧΡΥΣΗ ΣΕΙΚ ΕΜΠΡΑΧΙΜ

Οι εντυπώσεις μου για το πρόγραμμα στην Κύπρο είναι πολύ ευχάριστες  , καθώς γνωρίσαμε έναν άλλο πολιτισμό και κουλτούρα. Γυρίσαμε σχεδόν όλη την Κύπρο και ακούσαμε ιστορίες που μας έκαναν να ανατριχιάσουμε. Επίσης χάρηκα πολύ για την συνεργασία μου με τον παιδικό σταθμό διότι κατάλαβα πόσο σημαντικό είναι το επάγγελμα που έχω διαλέξει για το μέλλον μου. Τέλος θα ήθελα να προσθέσω ένα μεγάλο ευχαριστώ γι αυτήν την ξεχωριστή εμπειρία που μου δώσατε!

ΚΑΙ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΗ

” Να δηλώσω κι εγώ με τη σειρά μου πως ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία που νιώθω πως καλλιέργησε την υπευθυνότητα των συμμετεχόντων και τόνωσε το αίσθημα αυτοεκτίμησής τους. Θεωρώ δε πολύ σημαντικό το γεγονός πως η κινητικότητα Erasmus+ σε ξένη χώρα επιβεβαίωσε την ορθότητα της επαγγελματικής επιλογής που έκαναν τα κορίτσια και ενίσχυση την όρεξη τους για εργασία.Δεν είναι τυχαίο πως οι περισσότερες είτε απασχολούνται ήδη σε παιδικούς σταθμούς είτε προσμένουν το Σεπτέμβριο που ξεκινά το νέο σχολικό έτος να εφαρμόσουν όλα όσα έμαθαν στα τέσσερα εξάμηνα κατάρτισης και εμπλούτισαν μέσω του προγράμματος Erasmus+.”

“Το πρόγραμμα κινητικότητας ειδικά στην Κύπρο πιστεύω πως ήταν η καλύτερη επιλογή για το τμήμα των βρεφονηπιοκόμων με το δεδομένο της απρόσκοπτης επικοινωνίας με τα μικρά παιδιά λόγω της κοινής εθνικής γλώσσας.Από την άλλη οι καταρτιζόμενες είχαν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν και μέσω της αγγλικής γλώσσας ερχόμενες καθημερινά σε επαφή τόσο με Κύπριους όσο και με ξένους περιηγητές στο νησί και να βιώσουν ποικίλες εμπειρίες που ενίσχυσαν το αίσθημα του Ευρωπαίου πολίτη.”

“Ευχαριστώ θερμά την Εθνική Μονάδα Συντονισμού ΙΚΥ που χρηματοδότησε το όλο εγχείρημα και ιδιαιτέρα το Διευθυντή του 1ου ΔΙΕΚ Ηρακλείου Γραφανάκη Μιχάλη που ηγήθηκε της όλης προσπάθειας.”

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...