ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1. Πόσο κοστίζει η φοίτηση στις Δημόσιες ΣΑΕΚ;

Η φοίτηση στις Δημόσιες ΣΑΕΚ προσφέρεται δωρεάν.

2. Πως μπορώ να γραφτώ;

Οι αιτήσεις εγγραφής στις ΣΑΕΚ όλης της χώρας γίνονται κάθε χρόνο ηλεκτρονικά στη διεύθυνση https://diek.it.minedu.gov.gr/ περίπου ένα μήνα πριν την έναρξη του χειμερινού εξαμήνου (συνήθως τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου). Κριτήρια επιλογής είναι ο βαθμός του τίτλου σπουδών, πολυτεκνια, τριτεκνία, μονογονεική οικογένεια, προστάτης οικογένειας.

3. Είμαι εν ενεργεία φοιτητής/παρακολουθώ κάποιο ολιγόωρο πρόγραμμα κατάρτισης. Μπορώ να γραφτώ στις ΣΑΕΚ;

Ναι, μπορείς. Αυτό που απαγορεύεται είναι η ταυτόχρονη φοίτηση σε δύο προγράμματα αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης, δηλαδή σε δύο τμήματα ΣΑΕΚ ή σε ΕΠΑΛ. Επίσης δεν επιτρέπεται η ταυτόχρονη εγγραφή μέσω της ίδιας διαδικασίας του παράλληλου μηχανογραφικού σε ΑΕΙ και ΣΑΕΚ.

4. Δεν βρήκα την ειδικότητα που επιθυμώ στην 1η ΣΑΕΚ Ηρακλείου, τι μπορώ να κάνω;

Οι ειδικότητες εναλλάσσονται κάθε χρόνο προκειμένου να ικανοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες σε βάθος χρόνου. Σε περίπτωση που η ειδικότητα που σας ενδιαφέρει δεν έχει επιλεγεί για να λειτουργήσει την φετινή χρονιά μπορείτε είτε να περιμένετε την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά είτε να απευθυνθείτε σε όμορες ΣΑΕΚ των διπλανών νομών: ΣΑΕΚ Αποκορώνου, ΣΑΕΚ Χανίων, 1η ΣΑΕΚ Ηρακλείου, 2η ΣΑΕΚ Ηρακλείου. Ακόμα στις ΣΑΕΚ του Υπουργείου Υγείας, του υπουργείου Τουρισμού και του ΟΑΕΔ.

5. Πότε ξεκινάει και πότε τελειώνει το κάθε εξάμηνο;

Σε κάθε εξάμηνο πραγματοποιούνται 15 εβδομάδες κατάρτισης και ακολουθεί εξεταστική περίοδος διάρκειας δύο εβδομάδων. Το χειμερινό εξάμηνο ξεκινάει την 1η Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται την 15η Φεβρουαρίου, ενώ το εαρινό εξάμηνο ξεκινάει την 16η Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται την 30η Ιουνίου

6. Ποιες ώρες γίνονται τα μαθήματα και πόσο διαρκούν;

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται απογευματινές ώρες μεταξύ 14:15-21:00. Οι διδακτικές ώρες είναι 45λεπτες και τα διαλείμματα πεντάλεπτα. Το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα περιλαμβάνει 20 ώρες κατάρτισης. Σε περίπτωση καθυστερημένης έναρξης του εξαμήνου πραγματοποιούνται αναπληρώσεις προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 300 ωρών κατάρτισης σε κάθε εξάμηνο

7. Πού γίνονται τα μαθήματα;

Η διοίκηση της 1η ΣΑΕΚ Ηρακλείου βρίσκεται στον Εσταυρωμένο πίσω από το ΕΛΜΕΠΑ. Κάποιες ειδικότητες γίνονται στον χώρο της διοίκησης και κάποιες στο 1ο και 2ο Εργαστηριακό Κέντρο Ηρακλείου. Μπορείτε να βλέπετε που διεξάγεται η κάθε ειδικότητα από την ιστοσελίδα μας.  Είναι αναρτημένοι στην καρτέλα “ΧΏΡΟΙ”

8. Πόσες απουσίες μπορώ να κάνω σε κάθε εξάμηνο;

Το ζήτημα της επάρκειας της φοίτησης εξετάζεται ξεχωριστά για κάθε μάθημα, με το όριο να καθορίζεται στο 15% των ωρών κατάρτισης κάθε εξαμήνου. Επίσης, δεν υφίσταται η έννοια της δικαιολογημένης ή της αδικαιολόγητης απουσίας και υπέρβαση του ορίου των απουσιών συνεπάγεται ανεπάρκεια φοίτησης και μη κατοχύρωση του εξαμήνου ανεξάρτητα από την αιτία που οδήγησε στην αδυναμία παρακολούθησης. Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται τα όρια απουσιών με βάση τις εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας κάθε μαθήματος.

1ω/εβδομάδα >>> 2 απουσίες
2ω/εβδομάδα >>> 5 απουσίες
3ω/εβδομάδα >>> 7 απουσίες
4ω/εβδομάδα >>> 9 απουσίες
5ω/εβδομάδα >>> 11 απουσίες
6ω/εβδομάδα >>> 14 απουσίες
7ω/εβδομάδα >>> 16 απουσίες
8ω/εβδομάδα >>> 18 απουσίες
9ω/εβδομάδα >>> 20 απουσίες
10ω/εβδομάδα >>> 23 απουσίες
Τα μεικτά μαθήματα υπολογίζονται ως ένα μάθημα όσον αφορά στις απουσίες.

9. Μπορώ να παρακολουθήσω εξ αποστάσεως;

Με νέα απόφαση της Υφυπουργού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Δύναται η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση εφ’ όσον το προβλέπει ο ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ της ειδικότητας.

10. Είμαι άνεργος. Ο χρόνος φοίτησης προσμετράται στο χρόνο ανεργίας; Μπορώ να σπουδάζω στα ΙΕΚ και να λαμβάνω επίδομα ανεργίας;

Oι εγγεγραμμένοι άνεργοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε προγράμματα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης μπορούν να διατηρήσουν την ιδιότητα του ανέργου και να λαμβάνουν το επίδομα τακτικής ανεργίας που πιθανά δικαιούνται εφόσον πληρούν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:
1.Να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων τουλάχιστον για τέσσερις (4) μήνες αθροιστικά κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν την έναρξη του προγράμματος,
2.Να δηλώσουν τα στοιχεία του προγράμματος αυτού στον ΟΑΕΔ το αργότερο εντός δέκα (10) ημερών μετά την πρώτη ανανέωση του δελτίου ανεργίας από την έναρξη του προγράμματος ή κατά την πρώτη μετά την έναρξη του προγράμματος αυτοπρόσωπη παρουσία τους στην αρμόδια Υπηρεσία ΚΠΑ2 και
3. Να έχουν παρέλθει τουλάχιστον δύο (2) ημερολογιακά έτη από το πέρας τυχόν προηγούμενης συμμετοχής τους σε πρόγραμμα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης.

Οι άνεργοι που δεν πληρούν τις αναφερόμενες προϋποθέσεις διαγράφονται για όσο χρόνο διαρκεί το πρόγραμμα και έχουν δικαίωμα επανεγγραφής στο μητρώο ανέργων με την ολοκλήρωση του προγράμματος.

To επίδομα δικαιούνται και όσων η απόλυση και η αίτηση υπαγωγής στην τακτική επιδότηση φέρουν ημερομηνία μεταγενέστερη της έναρξης του προγράμματος. Επίσης ο ΟΑΕΔ θα πρέπει να ενημερωθεί για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα κατάρτισης.

11. Πως βγαίνει ο τελικός βαθμός ενός μαθήματος και ποια είναι η βάση;

Για την εξαγωγή του τελικού βαθμού κάθε μαθήματος συνυπολογίζονται κατά 30% ο βαθμός της προόδου που διεξάγεται κατά τη διάρκεια του εξαμήνου (μετά την ολοκλήρωση του 50% της ύλης), 10% η εργασία προόδουτ και κατά 60% ο βαθμός της τελικής γραπτής εξέτασης.

Στα μικτά μαθήματα ο τελικός βαθμός προκύπτει από το μέσο όρο των επί μέρους βαθμών του θεωρητικού και του εργαστηριακού μέρους.

Η βάση για κάθε μάθημα είναι το 5.

12. Τι γίνεται σε περίπτωση που δεν περάσω σε κάποιο μάθημα;

Σε περίπτωση που κάποιος υστερεί βαθμολογικά σε ένα μάθημα (κάτω του 5) τότε μπορεί να εγγραφεί στο επόμενο εξάμηνο και υποχρεούται να επανεξεταστεί στο μάθημα αυτο σε επόμενες εξεταστικές περιόδους. Σε περίπτωση που έχει κοπεί σε παραπάνω από ένα μαθήματα θα πρέπει να τα παρακολουθήσει ξανά. Σε περίπτωση που κοπεί σε όλα τα μαθήματα πρέπει να ξαναεπιλεγεί.

13. Πως μπορώ να πάρω απαλλαγή από κάποιο μάθημα;

Οι κάτοχοι ΒΕΚ των Ι.Ε.Κ. και του Μεταλυκειακού Έτους – Τάξη Μαθητείας δύνανται να κατατάσσονται σε συναφείς ειδικότητες των Ι.Ε.Κ., με απαλλαγή από τα μαθήματα τα οποία ήδη έχουν διδαχθεί, ή κατατάσσονται σε εξάμηνο πέραν του Α ́ και σε συναφείς ειδικότητες Ι.Ε.Κ., σύμφωνα με τους Οδηγούς Κατάρτισης και ύστερα από έγκριση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Εφαρμογής Επαγγελματικής Κατάρτισης της Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ. και Ν. Για τον λόγο αυτό, υποβάλλουν σχετική αίτηση στο Ι.Ε.Κ. που επιθυμούν να φοιτήσουν από την 1η έως την 15η Σεπτεμβρίου κάθε έτους, συνοδευόμενη από έγγραφο ταυτοποίησης ταυτότητας και τη Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης που κατέχουν.

14. Πως μπορώ να πάρω απαλλαγή από την πρακτική άσκηση;

Σε περίπτωση που κάποιος διαθέτει ήδη εργασιακή εμπειρία 6 μηνών στο αντικείμενο των σπουδών του, τότε μπορεί να απαλλαγεί της πρακτικής άσκησης. Για τους μισθωτούς η απόδειξη της ύπαρξης εργασιακής εμπειρίας γίνεται με την προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης , αντιγράφου του Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης στο οποίο θα πρέπει να αναγράφεται ο κωδικός ειδικότητας ΕΦΚΑ μισθωτών (πρώην ΙΚΑ) για 120 ημερομίσθια, και βεβαίωση εργοδότη. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να προσκομίσουν υπεύθυνη δήλωση , Βεβαίωση Έναρξης από το μητρώο της ΔΟΥ στην οποία θα αναγράφεται ο Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας (ΚΑΔ) για διάστημα 6 μηνών και βεβαίωση από τον εκάστοτε ασφαλιστικό φορέα (ΕΦΚΑ μη μισθωτών, ΤΣΜΕΔΕ, κλπ.) όπου θα αποδεικνύεται η ασφάλιση για διάστημα 6 μηνών.

15. Τι δίπλωμα θα λάβω μετά την ολοκλήρωση της φοίτησης μου;

Οι καταρτιζόμενοι που ολοκληρώνουν επιτυχώς τις σπουδές τους στο Ι.Ε.Κ. λαμβάνουν “Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης” (Β.Ε.Κ). Η βεβαίωση αυτή τους προσφέρει το δικαίωμα να συμμετέχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισης για την απόκτηση Διπλώματος Επαγγελματικής Κατάρτισης επιπέδου 5, το οποίο είναι αναγνωρισμένο τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης. .

16. Ποιες είναι οι παροχές των ΣΑΕΚ;

Οι καταρτιζόμενοι των ΣΑΕΚ δικαιούνται Δωρεάν φοίτηση, Επιδοτούμενη πρακτική άσκηση, Στεγαστικό επίδομα μαθητεία σε πραγματικούς χώρους εργασίας, Εκπαιδευτικές επισκέψεις σε φορείς, επιχειρήσεις κ.λπ., Συμμετοχή στις ετήσιες ημερίδες σταδιοδρομίας και στα Σεμινάρια συμβουλευτικής, Συμμετοχή σε προγράμματα Erasmus.

Ακόμα λαμβάνουν Εκπτωτικό πάσο για αστικά και υπεραστικά λεωφορεία 25% άνω των 22 ετών και 50% κάτω των 22 ετών, Αναβολή Στράτευσης, Παράταση άδειας παραμονής για αλλοδαπούς φοιτητές, Φορολογικές ελαφρύνσεις, Παράταση Τριτεκνίας.

Οι απόφοιτοι  δικαιούνται να συμμετάσχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης ΕΟΠΠΕΠ για την απόκτηση Διπλώματος Επιπέδου 5, να συμμετάσχουν σε Εξετάσεις Πιστοποίησης ACTA, να αναγνωρίσουν τα μαθήματα που παρακολούθησαν και τον απολυτήριο τίτλο τους σε κράτη του εξωτερικού, να συμμετάσχουν στις εξετάσεις της περιφέρειας για Λήψη Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος,να Κατοχυρώσουν μαθήματα για φοίτηση σε συναφή ειδικότητα.

Οι απόφοιτοι και οι διπλωματούχοι των ΣΑΕΚ αποκτούν τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από την κτήση απολυτήριου τίτλου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ανά ειδικότητα.

Οι απόφοιτοι των ΣΑΕΚ μπορούν να συνεχίσουν τη φοίτηση τους σε αντίστοιχη ειδικότητα στα ΑΕΙ μετά την επιτυχή συμμετοχή τους σε κατατακτήριες εξετάσεις ή να προχωρήσουν απευθείας σε μεταπτυχιακές σπουδές επαγγελματικής αναγνώρισης σε κολέγια και πανεπιστήμια με αντίστοιχα προγράμματα.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Η νομοθετική κατοχύρωση των διαφόρων επαγγελμάτων Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης αποτελεί αρμοδιότητα των υπουργείων που εποπτεύουν τα επαγγέλματα αυτά.

Στη σελίδα αυτή θα βρείτε πληροφορίες για τα επαγγελματικά δικαιώματα, τα νομικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα και τις κατηγορίες επαγγελμάτων, πηγή των οποίων αποτέλεσε

Η ιστοσελίδα Επαγγελματικά Δικαιώματα του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, στην οποία μπορείτε να ανατρέξετε για περισσότερα, αποτέλεσε την πηγή για τις παρακάτω αναφερόμενες πληροφορίες.

Επίσης από την ιστοσελίδα Επαγγελματικά Περιγράμματα του ΕΟΠΠΕΠ μπορείτε να λάβετε επιπλέον πληροφορίες καθώς για κάθε επάγγελμα, αναφέρουν ποιοι πτυχιούχοι μπορούν να τα ασκήσουν, ενώ επίσης παρέχουν πληροφορίες για τις συνθήκες και τις προοπτικές κάθε επαγγέλματος.

Επαγγελματικά Δικαιώματα

Ο όρος «επαγγελματικά δικαιώματα», σύμφωνα με τον ΕΟΠΠΕΠ, αναφέρεται στο δικαίωμα πρόσβασης σε συγκεκριμένες, νομοθετικά ρυθμιζόμενες, επαγγελματικές δραστηριότητες.

Η ουσία της έννοιας των νομοθετικά ρυθμιζόμενων επαγγελματικών δραστηριοτήτων αφορά αποκλειστικά σε εκείνες που εμπεριέχουν ανάληψη ευθύνης από τον επαγγελματία, έναντι δημόσιας αρχής.

Η απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων προϋποθέτει τη νομοθετική κατοχύρωση ενός επαγγέλματος

Οι προϋποθέσεις για την πρόσβαση σε νομοθετικά ρυθμιζόμενη επαγγελματική δραστηριότητα καθορίζονται με Νόμους και Προεδρικά Διατάγματα. Στο πλαίσιο του καθορισμού των προϋποθέσεων για την άσκηση ενός επαγγέλματος καθορίζονται τα πεδία άσκησής του, οι βαθμίδες του επαγγέλματος και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση των σχετικών επαγγελματικών αδειών ανά πεδίο επαγγελματικής δραστηριότητας.

Νομοθετικά Κατοχυρωμένο Επάγγελμα

Νομοθετικά κατοχυρωμένο επάγγελμα νοείται η δραστηριότητα ή το σύνολο δραστηριοτήτων, που αποτελούν το επάγγελμα αυτό σε ένα κράτος-μέλος της ΕΕ (άρθρο 2 παρ. 5 του Π.Δ. 231/1998 (ΦΕΚ 178 Α?), το οποίο ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο τις οδηγίες 92/51/ΕΟΚ του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, 94/38/ΕΚ και 95/43/ΕΚ της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων).

Ένα επάγγελμα θεωρείται νομοθετικώς κατοχυρωμένο εάν για την άσκησή του απαιτούνται η κατοχή συγκεκριμένων (ακαδημαϊκών ή μη) τίτλων σπουδών και σε αρκετές περιπτώσεις η ιδιότητα μέλους της αντίστοιχης επαγγελματικής ένωσης.

Η άδεια άσκησης επαγγέλματος είναι απαραίτητη μόνο για νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα

Κατηγοριοποίηση επαγγελμάτων Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Μεταδευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

Οι προϋποθέσεις για την άσκηση ενός επαγγέλματος (άδεια άσκησης επαγγέλματος, καθορισμός επαγγελματικών δικαιωμάτων) εξαρτώνται από την κατηγορία, στην οποία ανήκει το κάθε επάγγελμα. Ειδικότερα, μπορούμε να διακρίνουμε τρεις (3) κατηγορίες επαγγελμάτων:

1) Επαγγέλματα που σχετίζονται με την υγεία, την ασφάλεια και το δημόσιο συμφέρον

Στην κατηγορία αυτή κατατάσσονται τα επαγγέλματα, τα οποία συνδέονται άμεσα με την υγεία και την ασφάλεια, τόσο των εργαζομένων σε αυτά, όσο και των αποδεκτών των υπηρεσιών που αυτά προσφέρουν.

Εδώ ανήκουν τα νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα, για τα οποία και μόνο μπορούν να αποδοθούν επαγγελματικά δικαιώματα.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για την άσκηση αυτής της κατηγορίας επαγγελμάτων είναι:

  • Ο τίτλος σπουδών (ή για εμπειροτέχνες, η μακρόχρονη προϋπηρεσία ως βοηθοί υπό την εποπτεία κατόχου επαγγελματικής άδειας) και

Η άδεια άσκησης επαγγέλματος

2) Επαγγέλματα για τα οποία απαιτείται η τεκμηρίωση κατοχής των απαραίτητων γνώσεων για την άσκησή τους

Στην κατηγορία αυτή, η άσκηση του επαγγέλματος προϋποθέτει την κατοχή τίτλου σπουδών.

3) Επαγγέλματα για την άσκηση των οποίων δεν είναι απαραίτητη η κτήση τίτλου σπουδών

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν επαγγέλματα με αυξημένες δυνατότητες επαγγελματικής κινητικότητας. Παρά ταύτα, αν και η πρόσβαση σε αυτά είναι ελεύθερη, χωρίς πρόσθετες προϋποθέσεις, η κτήση συναφούς τίτλου σπουδών, μπορεί να αναδειχθεί σημαντικό πλεονέκτημα, τόσο κατά την αναζήτηση εργασίας, όσο και κατά την απασχόληση.

Πηγή: Επαγγελματικά Δικαιώματα, ΕΟΠΠΕΠ

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις κατηγορίες των ειδικοτήτων των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), των πιστοποιητικών εγγράφων που απαιτούνται για την απόκτηση επαγγελματικής άδειας, τις πρόσθετες προϋποθέσεις και το νομοθετικό πλαίσιο, απ? το οποίο κατοχυρώνονται οι απόφοιτοι των ΙΕΚ, θα βρείτε στο ηλεκτρονικό έντυπο:

Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων: Ειδικότητες των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ)

Αναζητήστε τα επαγγελματικά δικαιώματα των κατόχων τίτλων ειδικοτήτων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο της Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, ανά τύπο σχολείου και ειδικότητα:
? Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο
? Επαγγελματική Σχολή
? Επαγγελματικό Λύκειο
? Λύκειο Εμπορικού Ναυτικού
? ΤΕΕ Α ΚΥΚΛΟΥ
? ΤΕΕ Β ΚΥΚΛΟΥ
? Τεχνική Επαγγελματική Σχολή
? Τεχνικό Λύκειο
? Επιπλέον των παραπάνω, δείτε το ΦΕΚ 513B2016/29-02-2016 σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των ΕΠΑΣ και των ΕΠΑΛ

Τα παρακάτω δεν συμπεριλαμβάνονται στην ιστοσελίδα
Α) Το δίπλωμα επαγγελματικής κατάρτισης ΙΕΚ αναγνωρίζεται ως τυπικό προσόν για διορισμό στο δημόσιο βάσει των Π.Δ. 50/2001 (ΦΕΚ 39/Α?/05-03-2001) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τα Π.Δ. 347/2003 (ΦΕΚ115/Α?/31-12-2003, Εγκ.ΔΟΑ/Φ13/1873, Παράρτημα Γ?), Π.Δ. 44/2005 (ΦΕΚ 63/Α?/9-03-2005), Π.Δ. 116/2006 (ΦΕΚ 115/Α?/9-06-2006), Π.Δ.146/2007 (ΦΕΚ 185/Α?/3-08-2007).
Β) Οι κάτοχοι διπλώματος ΙΕΚ μοριοδοτούνται σε διαγωνισμούς μέσω ΑΣΕΠ με 150 μονάδες (Άρθρο 8, Ν. 3051/2002 (ΦΕΚ 220/Α?/20-9-02))
Γ) Η άδεια άσκησης επαγγέλματος, όπου αυτή απαιτείται, εκδίδεται από την κατά περίπτωση αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχίας στην οποία υπάγεται η μόνιμη κατοικία του αιτούντος.
Ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) www.eoppep.gov.gr είναι ο αρμόδιος φορέας για τον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των διπλωματούχων της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Η Ομάδα Επαγγελματικών Δικαιωμάτων σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και τους κοινωνικούς εταίρους καταρτίζει προσχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για κάθε ειδικότητα ή ομάδα ειδικοτήτων μέσω μιας διαδικασίας η οποία περιλαμβάνει την επεξεργασία και μελέτη της ισχύουσας νομοθεσίας που διέπει τη χορήγηση αδειών και τον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων της μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής κατάρτισης και της δευτεροβάθμιας τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Κατά προτεραιότητα προωθούνται τα επαγγελματικά δικαιώματα των ειδικοτήτων που αφορούν επαγγέλματα για τα οποία απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος, ώστε να καταστεί δυνατή η πρόσβαση των αποφοίτων Ι.Ε.Κ. στην αγορά εργασίας, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Αφού καταρτιστεί το προσχέδιο του εκάστοτε Προεδρικού Διατάγματος, προωθείται στην Επιτροπή Επαγγελματικών Δικαιωμάτων (Ε.Ε.Δ.) η οποία αποτελείται από 10 μόνιμα μέλη και αρμοδιότητά της είναι να καθορίσει το τελικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος το οποίο θα προταθεί από τον Υπουργό Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και μετά την υπογραφή του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, για να τεθεί σε ισχύ.